Histriyonik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Histriyonik KB, B kümesi kişilik bozuklukları arasında yer almaktadır. Bu kapsamdaki kişilik bozuklukları , genelde değişken ve yüzeysel olan duygu durumları ile dramatik, duygusal ve dikkat çekmeye çalışan kişilerdir. Yoğun kişiler arası çatışmalar yaşarlar.
Histriyonik kişilik bozukluğunun temel özellikleri genel anlamda , aşırı bir dikkat çekme ve duygusallık örüntüleri ile kendini gösterir. Bunlar ;
° Dikkat çekme konusunda histriyonik bireylerin üstüne yoktur. Etrafındaki insanların yoğun sevgisini talep ederler. Bir ortamda genel ilginin odağında olmak için çabalayan bu bireyler bunu başaramadığı ortamlardan hoşlanmazlar.
° Tek başlarına hayatın altından kalmayacağı gerçeklikleri onları “Bana yardım etmeleri için, her zaman başkalarını kendime bağlamalı ve hayran bırakmalıyım.” düşüncesine iter.
° Bu bireyleri bir ortamda gördüğünüzde hem fiziksel görünüşü hem de yapmacık davranışları ve konuşma tarzları ile fark edebilirsiniz. Dikkat çekici tarz ve renkler onun amacına giden yolda yardımcıdır.
° Daha çok izlenimlerini yansıtan , açık olmayan, abartmalarla dolu ve ayrıntıları kaçıran duygusal bir konuşma tarzı vardır.
° Yeni arkadaşlıklar kurmak onun için çok hızlıdır. Güvendikleri ve çok kolay etkilenebildikleri için davranışları tutarsız görünebilir.
° Değişen duygularını dramatize ederek açığa çıkarır.
° Çevresindeki kişileri abartılı biçimde idealize etme ya da aşağılama eğilimindedir. Bu bazen de aynı kişidir.
° Kolaylıkla odak noktası olabileceği ruh sağlığı uzmanları ile konuşmayı anlatmayı çok severler fakat konuşmaları genellikle abartılı ve belirsizdir.
° Onay almaya olan bağımlılıkları duygu durumlarının yüzeysel olmasına ve duyarlılıklarının fazla olmasına neden olabilir. Sıkıntı karşısında çok çabuk öfkelenebilirler.
° Yaratıcılığın ve imgelemenin baskın olduğu işlerde başarılıdırlar.
° Değişiklik , heyecan ve uyarılma arayışındalardır.
Bu bozukluk her ne kadar erkeklerde de görülse de klasik hasta profili kadınlarda görülmektedir.

Histriyonik KB hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için aşağıda belittiğim kaynaklardan faydalanabilirsiniz. Keyifli okumalar diliyorum..

  • Moorhead, Gregory ve Ricky W. Griffin (1992), Organizational Behavior, 3. B., Houghton Mifflin Company, Boston
  • Lelord, François. … ‘’’’Zor Kişilikler’’ le Yaşamak’’ , İletişim Yayınevi, 2016
  • M. Burger, Jerry. ‘’Kişilik’’ , Kaknüs Psikoloji , 2006

ÇATI KATI PSİKOLOJİ

PsK. Eda Nur Baratalı Öztürk

Scroll to Top
Sohbeti başlat
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz